Menu

Hoofdpijnmassage

Maar liefst een op de vijf mensen in Nederland heeft in meer of mindere mate last van spanningshoofdpijn.

Teveel aan je hoofd

Spanningshoofdpijn ontstaat omdat men letterlijk teveel aan z’n hoofd heeft of te vaak en te lang gespannen achter de laptop zit. Hierdoor komen de spieren in nek en schouders zo strak te staan dat de bloedvaten vernauwen en te weinig zuurstof naar de hersenen stroomt. Er zijn soms meerdere fysieke en psychische oorzaken aan te wijzen. Het moeilijk vinden ‘nee’ te zeggen bijvoorbeeld of keuzes maken, kan ook de nodige spanning en pijn in het hoofd veroorzaken.

Gun jezelf een massage
Ben je iemand die wel eens last heeft van spanningshoofdpijn? Gun jezelf dan een massage voor verlichting of ter voorkoming dat hoofdpijn kan ontstaan. Een ontspanningsmassage bewerkstelligt dat de drukte in het hoofd langzaam stil wordt. De spieren in rug, nek en schouders worden zacht en soepel, waardoor de energie weer kan stromen. Bij een massage die specifiek gericht is op het reduceren van spanningshoofdpijn
komen extra technieken goed van pas. Deze zorgen ervoor dat je nog meer in je lichaam komt en negatieve gedachten kunt loslaten. Beter voelen wat in het lijf gebeurt en luisteren naar deze signalen kan bijdragen tot weloverwogen keuzes en minder stress.

Hoe dan?
Tijdens de spanningshoofdpijn massage worden verschillende drukpunten geactiveerd op je hoofd en lichaam. Deze werken door in je hoofd, spieren en organen en zorgen ervoor dat je beter kunt loslaten.
Daarnaast kan de werking van een essentiële olie positieve invloed hebben op het vinden van ontspanning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de geur van lavendel. Afhankelijk van jouw wens kan een essentiële olie aan de massageolie worden toegevoegd, zodat je nog beter tot rust kunt komen.

Wees bewust dat de uitwerking van deze massage intens kan zijn, omdat op zoveel lagen in je lichaam wordt ingewerkt. Ook hier is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen en niet teveel te plannen na afloop.

Het mooie van de massagetechnieken die de Womanhood studio gebruikt, is dat je deze ook zelf kunt toepassen. Er ligt een folder voor je klaar waarin stapsgewijs de zelfmassage staat beschreven. We hopen dat de stress minder wordt, de spanningshoofdpijn verdwijnt en je
lekker in je vel komt te zitten.

Boek een hoofdpijnmassage

Zelfmassage

Het mooie van de massagetechnieken die de Womanhood studio gebruikt, is dat je deze ook zelf kunt toepassen. Hieronder lees je precies hoe je stapsgewijs een zelfmassage kunt toepassen. We hopen dat de stress minder wordt, de spanningshoofdpijn verdwijnt en je lekker in je vel komt te zitten.

Voel je hoofdpijn opkomen of heb je behoefte aan ontspanning? Maak pas op de plaats, adem rustig in en uit via de buik en laat los. Het vermindert de stress en is de meest natuurlijke manier om te ademen. Herhaal dit een aantal keer en kom steeds mee tot rust. De volgende stap is een massage. Je hebt hiervoor niet persé olie nodig, maar het is wel extra lekker.

Massage hoofd, nek en schouders

  • Masseer de slapen aan beide kanten van het hoofd met platte vingers. Draai cirkels en geef lichte druk.
  • Wrijf met de vingertoppen van een gekromde hand op het achterhoofd vanaf achter je oor tot het midden van je achterhoofd. Doe dit ook aan de andere kant. Het lijkt op krabben bij jeuk, maar hier is het bedoeld de huid los te maken ter verbetering van de
    doorbloeding.
  • Masseer de topjes van je oren tussen duim en wijsvinger. Geef ook aandacht aan de binnenkant van je bovenste oorschelp.
  • Maak vuisten van je handen en klop op de borst onder het sleutelbeen. Begin bij het borstbeen en klop met beide handen richting de bovenarmen. Bepaal zelf de intensiteit, zonder jezelf pijn te doen. Als je al hoofdpijn hebt, kan dit heel vervelend
    zijn. Sla deze techniek dan over.
  • Wrijf aan beide kanten de spier los die van je nek naar je schouder loopt. Masseer de linker spier met je rechterhand en andersom.
  • Leg je handen in je nek met de vingertoppen aan weerszijden van de nekwervels. Krom je handen een beetje en maak een trekkende beweging naar de zijkanten van je nek. Doe dit op verschillende hoogtes, van net onder de schedel tot laag in de nek.
  • Ga met je wijsvinger langs de onderrand van je schedel en oefen druk uit of maak kleine cirkeltjes. Zoek de plekjes op die pijn doen en geef ontspanning door kleine cirkels te maken met je vinger. Zorg ervoor dat het niet meer pijn gaat doen, maar probeer verlichting te geven.
  • Zet je duimen aan beide zijden van je neus onder de wenkbrauwen tegen het bovenste bot van je oogkassen. Knijp dan zachtjes met duim en wijsvinger langs de oogkas vanaf de neus richting de slapen. Let op: zorg ervoor dat er geen olie in je ogen komt, wrijf als het nodig is eerst je handen droog.

Massage buik

Ga op je rug liggen. Trek eventueel je knieën op. Zoek nu met wijs-, middel- en ringvinger naast elkaar het punt halverwege je borstbeen en je navel en begin hier zachtjes op te drukken. Ontspan, laat de ademhaling leiden. Zodra je uitademt, druk je iets verder in. Bij inademing gaan je vingers mee omhoog. Je kunt je andere hand op je buik leggen om een ontspannen buikademhaling te voelen. Let op: voel je het kloppen onder je vingers? Dat is de aorta. Druk niet door maar verschuif je vingers een beetje naar boven of onder. Ook hier geldt: niet doorgaan tot het pijn doet. Wacht tot het lichaam je toelaat.

Massage voeten

  • Masseer de ruimtes tussen de middenvoetsbeentjes door met je duim vanaf de vliesjes tussen de tenen naar de wreef te wrijven en terug.
  • Zet tenslotte met je nagels kruisjes op de topjes van je tenen.

Drink vooral een kop thee of water na afloop van iedere massage en geniet van de ontspanning in je lichaam!